Пшеницата нападната от болести

16254
Пшеницата нападната от болести
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Вследствие на ниските за сезона температури и голямата влажност, имаме изключително висок фон на болестите при пшеницата. Това заяви Ангел Вукодинов, заместник-председател на Национална асоциация на зърнопроизводителтие.

„Това води до непрекъснато влагане на пестициди, предназначени за борба с болестите и други инсекти. Това затруднява работата на земеделците и оскъпява тяхната дейност. На много места по-малките площи и по-малките земеделци, които не разполагат с достатъчна обезпеченост и са пропуснали някои от възможностите за борба с тези неприятели, има поражения най-вече от различните гъбни заболявания. Вече имаме т.нар. изгорели посеви. Това най-вероятно ще доведе до редукция на добива, на места и на качеството”, допълни той, цитиран от Фокус.

Зърнопроизводителите очакват силна реколта

Въпреки дъждовното време, посевите у нас към момента са в добро състояние. Земеделците дори очакват по-висока от миналогодишната реколт...

По отношение на състоянието на житните култури, Вукодинов заяви, че там, където има пропаднали площи, окончателно няма да се възстановят. „Това е най-вече в Северозападна България. На много места има доста градоносна дейност и градушките взимат своя дял по отношение унищожаване на реколтата”.

Вукодинов обясни, че на производителите е трудно да презасеят част от посевите. „Предполагам, че някои очакват по-добро време”, коментира той. Ангел Вукодинов посочи, че съгласно европейски регламенти има възможност за национална помощ при 100% пропаднали площи, за което е необходима заповед на министъра. „Това е необходимо, но не винаги е достатъчно условие, защото за миналата година имаме издадена такава заповед, обаче колегите, които имат протоколи за 100% пропаднали площи, все още нямат получили средства. Ние вече няколко пъти поставяме въпроса дали за тази година се предвиждат средства, но нямаме отговор”, каза още Ангел Вукодинов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com