Булгурът- пълноценната и диетична храна

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Булгурът- пълноценната и диетична храна
165671

 


Булгурът е пълноценна зърнена храна , която се получава от бланшираното, изсушено и натрошено зърно, което най-често се приготвя от твърда или бяла пшеница. От дълго време употребата на булгур е залегнала в кулинарната традиция Балканите, Близкия Изток до Индия. Сравнително отскоро, от няколко десетилетия, булгурът е част от донякъде манията по пълноценното балансирано хранене в Западна Европа и Щатите.

Всъщност булгурът е възникнал от практична гледна точка. След като се позадуши, изсуши и после натроши, може да се съхранява дълго време и при необходимост да бъде сварен за много по-кратко време от пшеницата. Освен това, обработен по този начин, булгурът запазва хранителните стойности на пшеницата без да се губят важни хранителни вещества като протеина.

До преди 5 десетилетия булгурът е бил основна част в дневното меню у нас. След това обаче оризът го измества, но днес желанието да се храним здравословно и пълноценно, отново върна булгура масово в дневното ни меню. Така е и по цял свят.

Булгурът се продава в насипно състояние или пакетиран, най-често в разфасовки от половин и 1 кг. Цветът му е по-светъл или по-тъмен в зависимост от вида и състава му. Среща се в 4 – много дребен за арабската салата Табуле и кюфтета, два средно едри варианта за яхнии и най-едър. Пълнозърнестият едросмлян булгур е здравословен заместител на ориза в сарми и пълнени чушки, при плънка на кокошка или агне, при приготвяне на дроб сърма.

Когато избирате булгур, освен че трябва да съблюдавате срока на годност на опаковката, ако е пакетиран, а и е добре да се вгледате в самите зърна и да видите дали няма загнили, навлажнени или мухлясали места. След отваряне на пакета, съхранявайте булгура в добре затворен съд, с плътно затворена капачка.

Вкусна кухня
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft