Меню

Какво точно е булгурът?

30 март 2012 | 15:39 | Вергиния Генова
4 от 11 гласа
Добави в любими
Какво точно е булгурът?

Приготвяне

Какво точно значи булгур? Откъде човек може да знае, особено ако няма богат жизнен опит или не се интересува от здравословно хранене.
Като малка си мислех, че е някакво супер старовремско ястие, защото знаех, че навремето са яли като основно ястие булгур.
И наистина булгурът стана по-модерен в последно време, когато хората започнаха да отвръщат очи от кренвиршите със соя и започнаха да търсят чиста соя; от месото, от купения хляб и започнаха да търсят алтернативи.
Оказва се, че булгурът е най-обикновена пшеница, но бланширана на пара, изсушена и натрошена. Вече готова прилича на кускус.
Нашите баби и дядовци са я използвали, защото така обработена пшеницата може да се съхранява много по-дълго време и много по-бързо да се приготвя.
А съвременните специалисти са установили, че пък обработена по този начин, пшеницата запазва хранителните си качества по-добре.

Защо е полезен булгурът?
Съдържа фибри, въглехидрати, протеини. Може да се консумира вместо хляб или в различни ястия и салати. Особено популярна и модерна е салатата Табули.
Булгурът създава усещане за ситост и затова е много предпочитан при спазването на диети, но поради голямото си съдържание на въглехидрати, трябва да се приема в малки количества, ако искате да отслабнете.

Прочетете още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай