Брашното от лимец е по-богато от пшеничното на белтъчини и минерали. С по-високи концентрации при него са и каротеноидите – органични пигменти, които са жизненоважна част от човешкия хранителен режим. Нито един животински вид не ги синтезира. За да се набавят, е необходим приемът на разнообразни храни – растения, водорасли, гъби, пише Puls.bg.
 
Високото каротеноидно съдържание в лимеца му придава силни антиоксидантни свойства – спомага за противотуморната защита и засилва имунната система. Редовният прием на бетакаротен например повишава концентрацията му в кръвната плазма, което доказано намалява риска от белодробен рак. В макулата на човешкото око каротенодите предпазват тъканите му от вредна ултравиолетова светлина. Лутеинът е един от тях, като неговия засилен прием понижава вероятността от развитие на макулна дегенерация и катаракта.
 
Лимецът е и по-добър за храносмилането. Понеже е по-примитимен от култивираната пшеница, той е със значително по-ниско съдържание на глутен. Това улеснява храносмилането, като позволява оптимално абсорбиране на хранителни вещества и понижава силно риска от стомашно-чревни заболявания, като язви и колоректален рак.
 
Повечето видове лимец съдържат над 30 пъти повече витамин А от съвременните житни култури. Този витамин е от изключителна важност за доброто очно и репродукивно здраве и спомага за раковата превенция. Съдържанието на рибофлафин – витамин В2, е 4-5 пъти по-високо от това на пшеницата, ръжта и ечемика. Рибофлавинът е важен антиоксидант, който дава енергия и забавя стареенето.